Press

Collectors item ivm Lockdown

5th-biennial-origins-in-geometry
Flyer 5th Biennial: Origin of Geometry, July 26th 2018, Dallas

Persbericht Winner Biënnale Geometric & Madi art Dallas USA juli 2019

Happy smile

 

Happy Smile 60 x 60 cm

Geometrisch concretisme uit Hindeloopen ‘goes America’

Kunstenaar Theo Schouten krijgt een expositie in Texas

De Nederlandse geometrische kunstenaar Theo Schouten is door het prestigieuze Museum of Geometric and MADI Art te Dallas (Texas) (Jurylid Roger Winter) tot winnaar verkozen in de Biënnale 2019.
Zijn werk zal te zien zijn in een expositie met twee andere finalisten en een dertigtal geselecteerde kunstenaars.

“Ongeveer 200 Madí- en geometrische-kunstenaars hebben hun werk vertegenwoordigd in de permanente collectie van het museum”, laat Schouten weten. “Ik voel mij dan ook zeer vereerd dat ook mijn werk in deze permanente expositie wordt tentoongesteld.”

De expositie is geopend van 28 juli t/m 22 oktober 2019. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 26 juli. Meer informatie is te vinden op de website geometricmadimuseum.org.


Over Theo Schouten

Geometrisch abstract beeldend kunstenaar Theo Schouten werd in 1949 geboren in Haarlem. Na een jarenlange carrière in de wereld van het ontwerpen en realiseren van interieurs in hotels en restaurants, ging bij hem in 1995 het roer volledig om. Zijn altijd aanwezige passie voor het ontwerpvak en uiten van zijn creativiteit in geometrische objecten werd zijn belangrijkste doel in het leven

Sinds 2013 is Theo gevestigd in het kleine, maar karakteristieke stadje Hindeloopen, waar hij ook zijn atelier en galerie heeft. Hij werkt daar aan zijn geometrische, ruimtelijke objecten. Zelf omschrijft hij het als ‘driedimensionale belevingen’.
Het werk van Theo is vaak uitgevoerd in de primaire kleuren rood, geel en blauw, maar ook in zero (zwart/wit), waarbij vooral het effect van schaduw een belangrijk onderdeel in zijn werk vormt.

“Ik ben voortdurend op zoek naar de grenzen binnen de dimensies van het platte vlak en de driedimensionale ruimte”, aldus Theo. “Mijn schepping op zich is als zodanig niet belangrijk, maar wat je uiteindelijk ziet; dát is de essentie.”De kunstwerken van Theo zijn zo langzamerhand over de gehele wereld terug te vinden. In Nederland hangt zijn werk sinds 2018 in een permanente expositie van het Musiom te Amersfoort.

Inhoudelijk is zijn werk gebaseerd op de wijze waarop mensen functioneren.
De contrasten tussen mechanisme en autonomie, tussen denkprocessen en menselijke instincten en gedragingen, komen in zijn creaties van kleur en beeld in alle dimensies terug als spanningsvelden tussen rond, afgerond en hoekig, recht en rechtlijnig.

Over Madí

Madí, ook bekend als MADI of Grupo Madí of Arte Madí, is een internationale abstracte kunstbeweging die in 1946 in Buenos Aires werd geïnitieerd door de Hongaars-Argentijnse kunstenaar en dichter Gyula Kosice, en de Uruguayanen Carmelo Arden Quin en Rhod Rothfuss .
De beweging richt zich op het creëren van concrete kunst (niet-representatieve geometrische abstractie) en omvat alle takken van de kunst. Onder andere beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, architectuur en dans komen aan bod.
De kunstenaars in de Madí-beweging beschouwen de concrete, fysieke realiteit van het kunstmedium en spelen met de traditionele conventies van de westerse kunst. Dit doen ze bijvoorbeeld door werken te maken op onregelmatig gevormde doeken. Kunstwerken van de Madí-beweging verschenen in acht nummers van haar tijdschrift, Arte Madí Universal, uitgegeven tussen 1947 en 1954.

–—————————————————————————————————————

Links:

https://frieschdagblad.nl/2019/7/18/geometrische-kunst-van-theo-schouten-uit-hindeloopen-wint-prijs-in-dallas

 

 

Fries dagblad 18 juli 2019.

Geometrische kunst van Theo Schouten uit Hindeloopen wint prijs in Dallas

Theo Schouten uit Hindeloopen exposeert vanaf volgende week in de Amerikaanse stad Dallas. Zijn werk Happy Smile won de Biënnale 2019 van het Museum of Geometric and Madi Art, dé wedstrijd voor kunstenaars die actief zijn in de geometrische abstractie.

Rianne Kramer

Geplaatst: 18 juli 2019 om 10:07

Het is een droom die werkelijkheid wordt, omschrijft Schouten (1949, Haarlem) zijn gevoel , nu uitgerekend zijn kunstwerk tot beste is verkozen in de tweejaarlijkse wedstrijd. ,,Er doen kunstenaars uit heel de wereld mee, ook grote namen. Ik ben waanzinnig trots dat mijn werk uit alle inzendingen is uitverkoren.” Het was nota bene de eerste keer dat hij meedeed. ,,Een collega wees me erop. Dat dit het resultaat zou zijn, kon ik alleen maar dromen.”

Grote namen

Het werk van de Hindelooper zal te zien zijn in een expositie met de twee andere finalisten, een Oekraïense en een Venezolaanse, en dertig andere kunstenaars die zijn geselecteerd. Onder anderen de Fransman Roger Bensasson en de Sloveense Beti Bricelj. ,,Werkelijk heel grote namen in het wereldje.” Hoeveel inzendingen er in totaal waren, is onbekend. ,,Dat maakt organisatie nooit bekend, maar naar verluid zijn het er enkele duizenden.” Schouten is de enige Nederlandse kunstenaar op de Biënnale.

Geometrische abstractie is kunst met meetkundige vormen, zoals rechthoeken en driehoeken. Een ,,lastige” kunstvorm, erkent Schouten. ,,De toeschouwer heeft geen referentiepunt. Je moet zelf ervaren wat het is doordat je niets herkent zoals bijvoorbeeld bij een landschap of portret.” Het is een misverstand dat het gemakkelijk is om te maken. ,,Het is ontzettend moeilijk om, zoals bij Happy Smile, met slechts drie kleuren iets te maken waarin spanning zit. Die zoektocht naar spanning, daarin zit de uitdaging.”

Expositie in Dallas voelt als erkenning voor Schouten

Theo Schouten – sinds 2013 wonend in Hindeloopen, waar hij ook zijn galerie heeft – is een laatbloeier en autodidact. Hij werkte jarenlang als projectmanager in de interieurbouw. Toen hij hiermee moest stoppen, stortte hij zich op zijn passie om zich te uiten in geometrische objecten.

Jaren studie ging eraan vooraf, voordat hij rond 2011 met zijn werk naar buiten trad. In Nederland hangt zijn werk in het Musiom in Amersfoort. ,,Misschien dat het mede komt doordat ik geen kunstacademie heb gedaan, maar de kunstwereld is een lastige, een inner circle van goede kunstenaars waar je moeilijk tussen komt.”

Schaduw

Schouten omschrijft zijn werk, vaak uitgevoerd in primaire kleuren, als ‘abstracte, driedimensionale belevingen’. Het effect van schaduw speelt een voorname rol. ,,Ik zoek voortdurend naar de grenzen binnen de dimensies van het platte vlak en de driedimensionale ruimte.” Met andere woorden: zijn werk ,,steekt uit”. Uniek is de Hindelooper hierin niet, wel onderscheidend. ,,Je moet mijn werk in het echt zien. Pas dan zie je de diepte en ontstaat er als het ware een conflict tussen wat de ogen zien en het brein registreert.”

Schouten reist volgende week samen met zijn zoon af naar Dallas. De 1500 dollar aan prijzengeld is daarmee op, lacht de Hindelooper. ,,Maar hier móest ik bij zijn, dat snap je.”

Al was het alleen maar om het werk van kunstenaar Bob Bonies te zien, dat ook in het museum hangt. ,,Een groot voorbeeld van me. Hij kan met praktisch niets enorm veel uitdrukken, prachtig om te zien.”

Na de opening van de expositie gaat de reis door naar bluesstad New Orleans. ,,Een andere passie van me.” Op maandag is het tweetal weer thuis. ,,Een flitsbezoek dus. Maar hopelijk wel een trip die nieuwe deuren opent.”

Het werk van Theo Schouten is van 28 juli tot en met 22 oktober te zien in het Museum of Geomatric and Madi Art in Dallas.