Press

Persbericht juli 2019

Happy smile
Happy Smile 60 x 60 cm

Geometrisch concretisme uit Hindeloopen ‘goes America’

Kunstenaar Theo Schouten krijgt een expositie in Texas

De Nederlandse geometrische kunstenaar Theo Schouten is door het prestigieuze Museum of Geometric and MADI Art te Dallas (Texas) (Jurylid Roger Winter) tot winnaar verkozen in de Biënnale 2019.
Zijn werk zal te zien zijn in een expositie met twee andere finalisten en een dertigtal geselecteerde kunstenaars.

“Ongeveer 200 Madí- en geometrische-kunstenaars hebben hun werk vertegenwoordigd in de permanente collectie van het museum”, laat Schouten weten. “Ik voel mij dan ook zeer vereerd dat ook mijn werk in deze permanente expositie wordt tentoongesteld.”

De expositie is geopend van 28 juli t/m 22 oktober 2019. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 26 juli. Meer informatie is te vinden op de website geometricmadimuseum.org.


Over Theo Schouten

Geometrisch abstract beeldend kunstenaar Theo Schouten werd in 1949 geboren in Haarlem. Na een jarenlange carrière in de wereld van het ontwerpen en realiseren van interieurs in hotels en restaurants, ging bij hem in 1995 het roer volledig om. Zijn altijd aanwezige passie voor het ontwerpvak en uiten van zijn creativiteit in geometrische objecten werd zijn belangrijkste doel in het leven

Sinds 2013 is Theo gevestigd in het kleine, maar karakteristieke stadje Hindeloopen, waar hij ook zijn atelier en galerie heeft. Hij werkt daar aan zijn geometrische, ruimtelijke objecten. Zelf omschrijft hij het als ‘driedimensionale belevingen’.
Het werk van Theo is vaak uitgevoerd in de primaire kleuren rood, geel en blauw, maar ook in zero (zwart/wit), waarbij vooral het effect van schaduw een belangrijk onderdeel in zijn werk vormt.

“Ik ben voortdurend op zoek naar de grenzen binnen de dimensies van het platte vlak en de driedimensionale ruimte”, aldus Theo. “Mijn schepping op zich is als zodanig niet belangrijk, maar wat je uiteindelijk ziet; dát is de essentie.”De kunstwerken van Theo zijn zo langzamerhand over de gehele wereld terug te vinden. In Nederland hangt zijn werk sinds 2018 in een permanente expositie van het Musiom te Amersfoort.

Inhoudelijk is zijn werk gebaseerd op de wijze waarop mensen functioneren.
De contrasten tussen mechanisme en autonomie, tussen denkprocessen en menselijke instincten en gedragingen, komen in zijn creaties van kleur en beeld in alle dimensies terug als spanningsvelden tussen rond, afgerond en hoekig, recht en rechtlijnig.

Over Madí

Madí, ook bekend als MADI of Grupo Madí of Arte Madí, is een internationale abstracte kunstbeweging die in 1946 in Buenos Aires werd geïnitieerd door de Hongaars-Argentijnse kunstenaar en dichter Gyula Kosice, en de Uruguayanen Carmelo Arden Quin en Rhod Rothfuss .
De beweging richt zich op het creëren van concrete kunst (niet-representatieve geometrische abstractie) en omvat alle takken van de kunst. Onder andere beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, architectuur en dans komen aan bod.
De kunstenaars in de Madí-beweging beschouwen de concrete, fysieke realiteit van het kunstmedium en spelen met de traditionele conventies van de westerse kunst. Dit doen ze bijvoorbeeld door werken te maken op onregelmatig gevormde doeken. Kunstwerken van de Madí-beweging verschenen in acht nummers van haar tijdschrift, Arte Madí Universal, uitgegeven tussen 1947 en 1954.

–—————————————————————————————————————